Vervangen robots de mens!

Vervangen robots de mens!

Iedereen kent het wel: De fysiotherapeut geeft oefeningen mee om thuis te doen maar het komt er niet van. Therapietrouw blijkt verdomde lastig, maar iCaptur biedt hiervoor een oplossing. Met behulp van de smartphone kun je jouw oefeningen opnemen. iCaptur is vervolgens de app die registreert, corrigeert, analyseert en motiveert. Een digitaal coach die je in elke fase van je revalidatie helpt. Hiermee is de ‘ontrouw’ binnen de therapie opgelost. Onderzoeker Ruud Bongers van het lectoraat Data Intelligence en founder van iCaptur wil echter nóg meer. Hij wil een persoonlijke bewegingsanalyse per individu op basis van je smartphonedata. Een lastig doel, want voor het trainen van zo’n algoritme is veel data nodig. In gesprek met Paul Pijpers en Huub Hoen van Engineering kwam het idee om een robot te gebruiken de beweging na te bootsen. Op die manier is elk individu in kaart te brengen.

Smart Automation
Binnen de minor Smart Automation wordt doormiddel van het uitvoeren van practica en workshops, kennis en vaardigheden vergaart van het vakgebied Industriële Automatisering. Denk hierbij aan termen als visiontechniek, besturingstechniek, robotica en sensoren. Met deze kennis en vaardigheden worden casussen opgelost binnen het Smart Automation lab van Zuyd, zo ook de casus ‘human robot’, “dit vonden ze zelf wel een leuke term”, zei Ruud Bongers, onderzoeker bij het lectoraat Data Intelligence.

Human Robot
De vraag die vanuit het lectoraat aan studenten hadden gesteld was vrij complex namelijk: “Kan een robot een menselijk uitvoering van een Squat (spierversterkende oefening) na bootsen?” Hierbij moesten de studenten naast het aanleren van kennis en vaardigheden op het gebied van Industriële Automatisering ook kennis hebben van de beweging van de mens. Hiervoor hadden de studenten wel de beschikking over ‘menselijke’ data. Data verzamelt middels het driedimensionaal opto- elektronisch bewegingsanalyse systeem van het Motionlab bij Zuyd. Hiermee hadden de studenten beschikking over coördinaten (afstand), snelheid en versnellingen van de mens.

Aan de slag
“Toen ons de vraag gesteld werd leek het eerste instantie vrij haalbaar”, zeiden de studenten Vince, Paul, Rik en Robin. Echter kom je er al vrij snel achter dat het begrijpen van het probleem en daarna het vertalen richting de casus nog geen gesneden koek is! Voor ons project hadden we de beschikking over de Motoman YR-HP20-700, een 6-assige robot die de mogelijkheden biedt om complexe beweging na te bootsen.

De Squat Robot
Voor het nabootsen van de Squat beweging door de robot zijn de gegevens van het motion lab gebruikt. Bij de gegevens kun je denken aan versnelling en afstand. Geprobeerd is om deze gegevens te reproduceren met de robotarm. Hiervoor is er een smartphone aan de robot bevestigd die gegevens opneemt terwijl de robot de beweging uitvoert. Om de robot de beweging zo precies mogelijk te laten doorlopen zijn er honderden punten vastgelegd, de baan, waarover de robot de smartphone verplaatst. De baan volgen was hierdoor geen enkel probleem voor de robot aangezien deze erg precies te werk kan gaan. De juiste versnellingen en snelheden bereiken is een andere kwestie, dit vraagt nog aandacht. Als discussiepunt zijn hier wel aanbevelingen gedaan:

  • Minder punten te gebruiken waardoor er meer ruimte tussen de punten ontstaat en de robot meer tijd heeft de benodigde snelheid te bereiken
  • Een andere robot of besturingssysteem die dit wel kunnen

Dit is voor een nieuw project weer een leuke uitdaging.

Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR HET LAATSTE NIEUWS

* E-mailadres:

* Voornaam: